Mario inte längre en rörmokare

Spelutvecklaren Nintendos älskade maskot Mario har under årtionden varit en ikon inom videospelsvärlden. Att påstå att han är världens mest kända rörmokare, om man räknar in fiktiva personer, är ingen överdrift. Nu har han dock hipp som happ lagt vaskrensaren på hyllan och slutat som rörmokare.

I en ny profil tillhörande allas vår favorithjälte Mario framgår det att han förvisso tidigare har arbetat som rörmokare, men av profilinformationen att döma är så inte längre fallet. I texten, som har översatts från japanska, väljer man istället på att fokusera på de aktiviteter som Mario på senare år har ägnat sig åt. Dessa inkluderar bland annat motorsport, deltagande i andra sporter, däribland fotboll, samt att överlag vara en hipp snubbe.

Världens mest berömda rörmokare

Även om Marios historik vad gäller utövande av bilsport och andra sporter förvisso är exceptionell, har de flesta av oss kommit att identifiera honom som en rörmokare. Det är på detta sätt vi har lärt känna denna ikon från vår barndom. Marios helt geniala personlighet har för övrigt försökts kopieras av andra jättar inom spelbranschen, men sällan med framgång. Det är just det faktum att han har framstått som en alldaglig person som har tilltalat många fans. Genom iklä sin maskot en rörmokares blåkläder lyckades den japanska speljätten Nintendo ta fram en karaktär som fungerade i alla situationer, oavsett hur absurda de än var.

Marios identitet som rörmokare förklarar dessutom hans speciella förhållande till rör. Rör av olika storlekar och former har nämligen varit en viktig del av alla de plattformsspel som gjorde Mario känd, medan han studsade fram och bekämpade svampar, sköldpaddor och andra fiender. I några av de första storslagna spelen i serien utgjorde Marios resor i rör en stor del av spelmekaniken, och dessa rörsystem återfanns senare även i dussintals andra titlar med den mustaschprydde lille krabaten.

De avloppsrör som avbildas i Mario-spelen har faktiskt blivit så pass ikoniska att till och med den japanske premiärministern Shinzo Abe under avslutningsceremonin vid OS i Rio dök upp ur ett enormt grönt rör, iklädd Marios röda keps. Åskådarna blev av förklarliga skäl helt till sig av denna uppvisning, som visar hur enormt populär Nintendos rödklädda rörmokare fortfarande är.

Många fans upplever förstås det som tråkigt att utvecklaren nu försöker förändra Marios personlighet och ursprung. Det var trots allt som rörmokare vi lärde känna honom, långt innan han började köra bil, spela tennis och flyga genom rymden, och det är också så vi ska minnas honom!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *